1. – 8. juli 2023 Åndalsnes, Romsdal
# Norsk Fjellfestival

Skal du ut på tur i påska? Årets kalenderfotograf Andreas Winter har gitt oss sine beste tips om hvilket kamera du skal ha med deg og hva du bør tenke på når du har motivet foran deg. Vi håper tipsene hjelper deg å få med deg de beste minnene hjem fra påsketuren.

Hvilket kamera skal du ha med?

Det beste kameraet er alltid det du faktisk har med deg. Tenk på hva du er motivert til å ha med på tur, alt fra kun mobilkameraet til et proft kamera. Det finnes mange svært gode kompakte kamera på markedet som lett får plass i en jakkelomme – du må ikke ha et stort speilreflekskamera for å ta gode bilder. Mobilkameraet fungerer helt topp så lenge lyset er godt.

Er du glad i å ta bilder og har mye fotoustyr tilgjengelig, er det lurt å tenke på hva slags bilder du liker å ta – og pakk fotoutstyr deretter. Liker du helst vidstrakte bilder hvor du får hele landskapet i fokus? Da tar du med et vidvinkelobjektiv (14mm – 28mm). Vil du komme nært på? Ta med en 70 – 200mm eller noe deromkring. Personlig har jeg ofte med et 300mm-objektiv for å komme nært på, samt en vidvinkel med zoom. Da har jeg mye spillerom. Gjør en vurdering før du legger ut på tur, og tenk på vekta og hva du orker å ta med deg.

Hva slags vær er det meldt? Kan det komme regn? Gå for objektiver som er værforseglet eller pakk kameraet/mobilen inn i spesielt designede poser som holder regnet ute. Det er ofte når det er litt ruskevær at man får spesielle bilder, så ikke la kameraet ligge igjen hjemme! Ikke pakk kameraet inn i spesialdesignede vesker med padding, som du så igjen har nedi sekken. Det blir for tungvint. Ha det LETT tilgjengelig! Det tåler mye. Jeg surrer dunjakka rundt kameraene om jeg er på topptur,og bruker en passe solid sekk, så tåler de et fall her og der.

Sett kameraet i riktig kameraprogram og med riktige innstillinger til de forholda du er i, før du legger ut på tur. Da er du klar til å ta bilder med en gang om noe dukker opp. Ofte skrur jeg heller ikke av kameraet, men lar det heller gå i dvalemodus. Du kan også gjerne bruke litt gaffatape over visse knapper du ikke vil skal røre på seg når kameraet ligger i sekken og generelt blir håndtert. Selv har jeg tapet over knappene som setter objektivet i Manuell-/Autofokus.

Tenk på lysforholdene

Tenk på lysforholda, og hvordan de påvirker bildet. Er det motlys? Kanskje personer i siluett er kult istedenfor å kjempe mot sola. Er det et jevnt og nydelig lys (tidlig/sent på dagen, eller overskyet vær)? Perfekt for bilder av mennesker!

Prøv noe nytt!

Legg deg ned på bakken og ta bildet derfra, eller ta bildet med litt lengre lukkertid og få bevegelse i bildet. Måten jeg ofte gjør det på er å sette kameraet med en lukkertid på 1/30 og så er trikset å bevege kameraet i samme hastighet som det du skal ta bilde av. Da blir bakgrunnen ute av fokus, mens syklisten/løperen/skikjøreren er i fokus. Det forutsetter at det skjer nogenlunde raskt, og innstillingene kommer an på hvilket objektiv du bruker og hvor rask bevegelsen er.

Bruk ledende linjer for å løfte bildet og tilføre det lille ekstra. En dal med høytragende fjell på begge sider som leder øyet ut til havgapet og en solnedgang. Fjellinjer møtes og setter fokus på en person. En sti kommer inn nede i venstre hjørne og leder øyet inn i bildet.

Til slutt

Det viktigste tipset av alle: Ta MANGE bilder! Det er virkelig hemmeligheten til å få gode bilder. Fra hver jobb jeg gjør leverer jeg 5-11% av bildene. Jeg tar tusenvis av bilder! Og så plukker jeg ut de beste.

God tur! 

Foto: Andreas Winter