Oppmøte ved togstasjonen på Åndalsnes klokka 0730, toget til Lesja st. går kl 0736. Guidene vil vente på oss på togstasjonen kl 0845.
Turbeskrivelse:
Står du i Lesja sentrum, løft hodet og titt opp – så ser du målet, Tussheimbue, oppe på kanten av Holsberget. Turen opp er på 3,2 km, og det er godt skilta og tilrettelagt. Vi går fra togstasjonen og følger skilting mot Tussheimbue. Lukk grinda du kommer til, etter deg. Langs hele traseen stiger det jevnt og trutt, uten at det oppleves bratt. Pustepauser kan legges inn ved informasjonstavlene underveis. Formidling om villreinen er i fokus. I «Storsvingen» er det en solid benk å hvile seg på før du etter hvert kommer opp over tregrensa. Her er det bord og benker å benytte for å nyte utsikten. Ta av den gamle setervegen du har fulgt hittil og følg stien videre. Over elva Honna er det ei robust bru med rekkverk. Etter enkle kliv opp på berget, går stien i lett terreng mot Tussheim og der Tussheimbue står.
Inne i dagsturhytta er det sitteplass og stort utsiktsvindu. Det er lys i hytta ved hjelp av solenergi. En fastmontert kikkert gir deg mulighet til å speide etter villrein på snøfonnene i Kjølen på andre sida av dalen.
Historien til Tussheim knytter seg til den store karakteristiske varden like ved nye Tussheimbue. Varden var endeveggen på ei lita laftabu, som ble et feriested hotelldirektør Hans Anton Johan Hole (1869-1963) satte opp i 1909-10. Hans Anton J. giftet seg med sin Thea i 1910. Hans kjælenavn på henne var «Thus», og stedet kalte han opp etter henne og navnet ble da Tusheim. Deres hvetebrødsdager ble tilbragt her oppe, og senere brukte de feriestedet sitt regelmessig.
Tog til Åndalsnes 1429.
Åndalsnes stasjon 1539
Togbilletter må bestilles selv. Det er også mulig å kjøre bil for den som ønsker det. Kommenter gjerne ved påmelding om du tar tog eller kjører bil.