1. – 8. juli 2023 Åndalsnes, Romsdal
søndag 2. juli kl 15:00
Varighet: 3 timer

Steinen har fått navnet «Russersteinen» for det var her de skjulte Dimitrij i tre uker. Bli med på turen og få et innblikk i den dramatiske historien.

Russersteinen
kr 100

Julaften 1944 flykter Dimitrij Tsjerkasov, Ilja Makarzenko, Boris Schestakow og Michail Maslow fra fangeleiren som var i det tidligere skytterhuset (Fritun) i Isfjorden. Under flukten fra leiren mistet de kontakt med hverandre og Dimitrij flyktet innover Dalsbygda, han banket på døra til familien Wærås. André Wærås viste at det var dødsstraff å hjelpe fanger på flukt men André bestemte seg for å hjelpe han og kontaktet Arne Randers Heen, sammen fikk de skult Dimitrij i en løe i Erstaddalen.

Ilja, Boris og Michail som hadde tatt andre veier under flukten ble raskt tatt til fange av tyskerne og måtte gjennomgå en grusom tortur før de ble henrettet. Tyskerne var på stadig søk etter Dimitrij og løen i Erstaddalen var et uttrykt sted å være og André Wærås, Arne Randers Heen fikk med seg Ingvald Moldsvor og de bygde et skjulested ved en stor stein inn i Kvanndalen.

Her har de nettopp gravd ut Dimitrij Tsjerkasov etter at han hadde ligget 3 uker ved steinen og klar til å flyttes opp på fjellet.

Turbeskrivelse: Parker etter bakken ned til elva (like etter ferist), langs bomvegen inn Erstaddalen. Gå tilbake over feristen og følg traktorveg over elva og opp til høyre etter brua. Vegen runder ryggen og følger så slakt oppover gjennom skogen. Følg traktorvegen til enden, deretter over en bekk og opp en morenerygg. Følg stien innover kvanndalen noen hundre meter til skilt til Russersteinen. Egen avstikker av stien fører opp til steinen, som er skiltet med informasjonsskilt. Følg stien tilbake til hovedstien og følg denne noen hundre meter innover. En mindre sti tar av ned til venstre. Følg denne ned til en stor stein, som er en flott rasteplass og en fin klatrestein for barn. Stien fortsetter videre nedover til høyre for elva. I bunnen av stigninga deler stien seg, ta av til høyre og etter hvert kommer en da ut på traktorvegen som følges tilbake til utgangspunktet. Turen kan gåes i begge retninger.