7. – 14. juli 2019 Åndalsnes, Romsdal
lørdag 9. mars kl 21:00
Varighet: 1 time 15 min

Helge Ingstads barnebarn Eirik forteller sin bestefars historie. Om hva som ledet til oppbruddet med sivilisasjonen og hvordan erfaringene fra villmarken og livet med urbefolkningen la grunnlaget for hans største oppdagelse senere i livet; funnet av en norrøn boplass i Amerika.

Foredrag Ingstad
kr 150,00
Arrangementet startet 09.03.2019
Foredragspakke Ingstad + Eco-travel
kr 200,00
Arrangementet startet 09.03.2019

«Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.», – Helge Ingstad

Om Helge Ingstad

Helge Ingstad ble født på 1800-tallets nest siste dag, hans eventyrlige liv strakk seg over tre århundrer. Et rikt liv drevet av nysgjerrighet, forskertrang og søken etter frihet. Allerede fra han var søtten tilbrakte han hele somre på Hardangervidda med telt og fiskestang, men det var i 1925 det store oppbruddet kom. Han solgte sin suksessrike advokatpraksis i Levanger og dro til Canada. Fem år senere ble bestselgeren «Pelsjegerliv blandt Nord-Kanadas Indianere» utgitt.

«De er en mesterlig iaktaker og skildrer, og alt underbygger De med viden», var attesten fra Knut Hamsun.

Allerede på midten av 30-tallet begynte han å interessere seg for norrøn historie, og utover femtitallet skjøt denne interessen fart. I 1952 foretok han en reise langs Vest-Grønlands kyster for å undersøke restene av de norrøne bosetningene. Det var her Leiv Eiriksson seilte fra da han dro til Vinland rundt år 1000, ifølge de gamle sagaene .

I 1960 fant han det som etter åtte år med utgravinger -ledet av hans kone arkeologen Anne-Stine – skulle vise seg å være en norrøn boplass på New-Foundland.  Verdenshistorien måtte skrives om. Vikinger oppdaget det amerikanske kontinent 500 år før Columbus. Boplassen er oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Billetter

Foredraget er inkludert for deg som har festivalpass til Romsdalsvinter. Andre kan enten kjøpe billett til kun dette foredraget, eller kjøpe foredragspakke som gir deg inngang både på dette foredraget og fredagens foredrag Eco-travel med Carl Lundberg.