1. – 8. juli 2023 Åndalsnes, Romsdal
# Norsk Fjellfestival

Hva må du tenke på når du skal ferdes i fjella våre på vinterstid? Bjørn & Ida gir deg her noen gode tips.

De siste årene har vinterfjellet blitt stadig mer populært, og behovet for å lære mer om skred og snø for å kunne lese fjella, og igjen få større utbytte av skituren øker i takt med populariteten. Under Romsdalsvinter setter vi sikkerhet og kjennskap til fjellet i høysetet, og har med oss dyktige guider som kjenner fjella vi ferdes i. Vi har fått noen gode tips fra Bjørn & Ida i Romsdal Lodge & Guiding, som hver vinter kurser mange ferske og mer erfarne toppturentusiaster i hva du skal gjøre når du ferdes i fjellet. Ida er ansvarlig for vårt toppturkurs for jenter under Romsdalsvinter. Bjørn er utdannet Tindevegleder – IFMGA / UIAGM og jobber som guide på Romsdalsvinter.

8 tips til skituren

  1. Følg kontinuerlig med på yr.no og varsom.no for å se hvordan vær og føre er. Lær deg å forstå varselet som meldes, og språket som brukes der.
  2. Grav i snøen av nysgjerrighet, og gjør deg opp en mening om hva det er du ser etter.
  3. Kjøp og les skredlitteratur. Vi anbefaler «Den lille snøskredboka» av Kjetil Brattlien og «Skredfare» av Markus Landrø
  4. Det beste for å lære seg å lese fjell og føre, er å være mye på tur – og gjerne i forskjellig terreng.
  5. Skaff deg en god kartforståelse
  6. Lær deg å gjenkjenne bratthet, både visuelt og med verktøy.
  7. MTV: Sjekk faktorene Mennesket, Terreng og Vær lenge før tur, og fortløpende underveis.
  8. Og sist, men ikke minst; er du usikker, snu!

Ønsker du å få mer kunnskap om snø og snøskred, så arrangerer Romsdal Lodge & Guiding skredkurs i februar – så er du enda mer rustet til å ta fatt på de fine fjella vi har i Romsdalen og Norge forøvrig. 

I tillegg tilbyr følgende lokale guideselskap kursing/guiding i Romsdal: Fjellguide.no, SkiRomsdal AS, Urpu Ski and Mountain guiding og Romsdal Adventure.

Foto: Matti Bernitz / Houdini