8. – 15. juli 2018 Åndalsnes, Romsdal
# Norsk Fjellfestival
Som ansvarlig for å skaffe førere til Romsdalsvinter og sette opp turer de siste årene har jeg gjort meg noen tanker omkring det å jobbe på Romsdalsvinter.

Først vil jeg si at vi er heldige å ha fantastiske deltakere. Det er alltid god stemning. Om regnet høljer ned og det er sugeføre eller om vi har vært ute og kjørt verdensmestersnø så er stemningen alltid like god når vi kommer tilbake på hotellet. Dette er noe som vi som jobber på Romsdalsvinter setter umåtelig pris på og som er med på å gjøre det attraktivt å jobbe på festivalen.

Velg en tur som passer til dine ferdigheter

For å finne turer som passer best mulig til den enkeltes ferdigheter og ønsker så presenterer vi turene kvelden i forveien og fordeler oss i små grupper for å lage en turplan eller et «ferdråd» som det gjerne kalles. Her går vi gjennom turens lengde, hvor krevende turen er, oppmøte, transport og om det er spesielle punkt eller forhold som kan være utsatt eller utgjøre en risiko for gruppa. Når vi er i små grupper og det er lettere for hver enkelt å vurdere om dette er en tur som passer. Det er også viktig for oss som førere å få gå gjennom turen i fred og ro med alle slik at vi på turdagen er sikret at alle har med nødvendig utstyr, har nødvendige forutsetninger og har en felles forståelse for turen og eventuelle risikofaktorer ved turen. Vi opplever at alle deltakerne er glade for å være en del av dette og ser på det som god læring i turplanlegging. I tillegg blir turene lettere å gjennomføre og tilpasse til gruppas ferdigheter og ønsker.

Fokus på det sosiale

Det som foregår rundt turene er veldig viktig for helhetsopplevelsen. Det at vi alle spiser og bor under samme tak gjør at man blir godt kjent med hverandre og gjør festivalen til et hyggelig sted å «henge ut» etter tur. Grand Hotel er et veldig bra sted å komme tilbake til og i peisetua er det lett å finne roen. Det er mange frivillige som bidrar og det er fantastisk å komme tilbake fra tur og bli møtt av lukten av nystekte vafler i gangen.

For oss som jobber som førere er dette en fin sosial og faglig arena. Det er ikke ofte at så mange førere jobber sammen samtidig. Hver dag har vi førermøter der vi går gjennom skredvarsel, de enkelte turene, erfaringer fra dagens forhold og setter opp forslag til nye turer. Dette er med på å gjøre det faglig interessant å jobbe for festivalen.

Tips

Ikke velg turer som er over evne eller brenn alt kruttet første dagen. Bruk heller overskuddet på å lære noe nytt underveis. Enten det er om snødekke og skredkunnskap, lokal historie eller svingteknikk på vei ned igjen. Det er mange dyktige førere som samles og alle har mye de kan bidra med. Husk at du skal på tur i tre dager.

 

– Halvor Hagen, fjellfører/tindevegleder IFMGA